Ovo je priča o autentičnoj istarskoj rakiji koja ima karakter i tradiciju


Podneblje - vegetacija šuma, tlo i  specifična istarska klima koju karakteriziraju vruća ljeta i blage zime stvorilo je uvjete za rast posebne vrste smeđe imele koja raste samo u  Istri. Razlika između bijele i smeđe imele u Biski može utjecati na okus i miris. Bijela imela je poznata po svojoj kiselosti, dok smeđa imela ima više tanina. Dodavanje smeđe imele u Bisku daje još dublji i bogatiji okus.


Postoji još jedan zanimljiv detalj koji mnogi ljudi ne znaju.


Prema legendi, imela koja se koristi za proizvodnju biske mora se brati bez upotrebe noževa. Navodno, upotreba noževa za branje imele uništava njezina ljekovita svojstva i utječe na konačni okus i miris rakije. 


Ova tradicija još uvijek živi u Istri, a proizvođači biske vrlo ozbiljno je poštuju.


U tekstu ćemo vam pojasniti što je biska, zašto je istarska biska jedinstvena, što najbolju bisku čini najboljom, koje su njene karakteristike i gdje možete kupiti najbolju istarsku bisku i po kojoj cijeni.


Što je biska ?


Biska, je rakija koja se proizvodi od imele. Istarska biska je jedan od najautentičnijih proizvoda ovog područja jer se samo u Istri proizvodi od smeđe imele pa je jedinstvene boje, okusa i mirisa.


Zašto je istarska biska karakteristična? 

Glavni sastojak ove rakije je imela. Imela je parazitski zimzeleni grm, koji raste na krošnjama različitih vrsta drveća, a njene grane se beru u zimskim mjesecima, kada biljka ima najviše ljekovitih svojstava. 

No postoje dvije vrste imele; smeđa i bijela. Smeđa vrsta imele je prilično rijetka u Europi, a u nekim područjima u kojima raste ima status ugrožene vrste. 

U Istri se biska proizvodi isključivo od smeđe imele koja raste na hrastu i to području središnje i sjeverozapadne Istre konkretnije, okolica Pazina, Buzeta, Motovuna i Umaga i zato je ona posebna.


Najbolja biska i što ju čini najboljom?


Istarsku bisku najboljom čini kombinacija više faktora kvaliteta lišća imele, vrijeme berbe, fermentacijski proces, destilacija, ali  tri su ključna; čovjek, podneblje, i međudjelovanje tradicije i područja. Ljudski čimbenik koji se očituje u stoljetnoj tradicionalnoj metodi proizvodnje koja se prenosi iz generacije u generaciju uključuje prije svega znanje ručnog branja imele bez upotrebe noževa kada je ona najbolja za bisku.  Imelu je najbolje brati oko 15. Lipnja kada je u catu, onda je najkvalitetnija- Preporuka je trgati samo lišće ne lomiti grane kako se grm ne bi osušio.


Ali, postoji još jedan ključni faktor koji čini bisku najboljom - to je strast proizvođača. Proizvodnja Biske je prava umjetnost, a proizvođači ove rakije su pravi majstori svog zanata. Upravo ta strast, poštovanje tradicije i vjernost kvaliteti su ono što čini istarsku bisku tako posebnom.


Upravo zbog toga, najbolja Biska dolazi iz malih obiteljskih destilerija koje održavaju tradiciju i strast prema proizvodnji ove rakije.


Biska recept - Kako se tradicionalna biska proizvodi?


Mnogi istarski proizvođači tradicionalno još uvijek koriste bakrene kotlove za proizvodnju biske koji su stari i do nekoliko desetljeća. Ove stare posude su, prema nekima, ključne za dobivanje najbolje kvalitete biske. Naime, bakreni kotlovi su idealni za destilaciju jer se toplina ravnomjerno raspoređuje po površini, što omogućava nježno zagrijavanje mješavine i očuvanje njezinih prirodnih okusa i aroma. 


Tradicionalna receptura za proizvodnju istarske biske uključuje stavljanje smeđe imele u veliku posudu s vodom, šećerom i kvascem te ostavljanje mješavine da fermentira. Fermentacija traje nekoliko tjedana i zahtijeva precizno praćenje temperature i pH vrijednosti. Kada je fermentacija završena, slijedi destilacija mješavine u bakrenim kotlovima, što je ključni korak u proizvodnji Biske. Destilacija se provodi na laganoj vatri kako bi se postigao željeni okus i miris. Nakon destilacije, biska se stavlja u bačve od hrasta gdje zrije nekoliko godina kako bi se postigao puni 

okus i aroma. Biska je na početku izrazito zelene boje, poput boje maslinovo ulja a nakon toga prelazi u smeđu boju.



Što čini istarsku bisku drugačijom i posebnom u odnosu na druge rakije poput lozovače? 


Za početak, proces destilacije biske je dulji i sporiji u odnosu na destilaciju lozovače. 


Također, biska sadrži veću količinu aromatičnih tvari koje su izvučene iz imele. Zbog toga biska ima jači okus i miris od lozovače, ali je i aroma punija i bogatija.


Postoje i druge karakteristike koje čine bisku posebnom i različitom od lozovače. Biska je također poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Tradicionalno se koristi u narodnoj medicini za poboljšanje probave, smanjenje krvnog tlaka i liječenje anemije. 


Međutim, kao i kod bilo kojeg drugog alkoholnog pića, umjerenost je ključna.


Ljekovitost biske


Biska se tradicionalno koristila ne samo kao piće za opuštanje i zabavu, već je imala i značajnu ulogu u medicini. Poznata je po svojim ljekovitim svojstvima jer sadrži antioksidanse, flavonoide i druge korisne tvari koje mogu poboljšati zdravlje našeg tijela. 

U Istri se bisku od davnina koristilo kao lijek za liječenje raznih bolesti, posebno za poticanje apetita, poboljšanje probave i ublažavanje simptoma prehlade. Bisku su također koristili stari Istrani kao prirodni sedativ, a preporučivali su ju i za poboljšanje cirkulacije krvi, ublažavanje boli, za dezinfekciju, čišćenju rana, pomoć u sprječavanju infekcija i ubrzavanju zacjeljivanja rana.

Moderna znanost također potvrđuje da umjerena konzumacija Biske može poboljšati cirkulaciju krvi, sniziti kolesterol i šećer u krvi, te poboljšati rad probavnog sustava. Ljekovita svojstva biske su i danas poznata te se u Istri još uvijek koristi kao prirodni lijek za poboljšanje probave, kao sedativ i kao sredstvo za dezinfekciju rana.


Kako se biska kuša?


Dobra vijest je da nije potrebno biti stručnjak za kušanje i ocjenjivanje biske da biste u njoj uživali.


Kušanje biske je kao ritual. Prvo se ulije u čašicu (mižolić) te se čašica mora zagrijati držeći je u ruci. Kada se biska malo zagrije, potrebno je pomirisati je kako bi se osjetili svi njezini slojevi arome. 


Biska ima intenzivan i karakterističan miris, koji dolazi od samog procesa destilacije. Nakon što se pomiriše potrebno ju je kušati u malim gutljajima kako bi se osjetili njezini okusi i arome. Biska je punog okusa, ali i žestoka te može imati lagani okus drva i biljaka koje se koriste u proizvodnji. Njen okus može varirati od slatkog i voćnog do gorkog i začinjenog, ovisno o vrsti i svojstvima imele, kao i njezinom postupku proizvodnje. 


Nakon gutljaja, treba ju zadržati u ustima nekoliko sekundi kako bi se osjetila njena punoća i složenost okusa. Ljepota biske je upravo u tome što njen karakter ovisi o godini, klimi i nizu svojstava koja utjeću na razvoj imele i njena svojstva koja se onda mogu očitovati u karakteru biske te godine te je ona jedinstvena i neponovljiva. 


Zato kažemo da istarska biska je rakija koja ima svoju priču, te zrači karakterom i tradicijom. 


Gdje kupiti domaću tradicionalnu bisku?


Ako niste probali pravu istarsku bisku, to je nešto što svakako morate učiniti . Pravo mjesto je zasigurno Lokalitet Pula, lokalna opg- tržnica na Verudi u Puli. Ovdje možete pronaći tradicionalne istarke biske malih istarskih obiteljskih destilerija koje nude jedinstvenu bisku boje kestenovog meda sa zelenkastim odsjajem. Izraženog finog mirisa po aromatičnom bilju naročito paprenoj metvici, cimetu, kavi i karamelu. U okusu dominira aroma meda, karamela i suhih grožđica sa završnim peckavim okusom po paprenoj metvici. Odlična je kao aperitiv ili digestiv.

U Lokalitetu je dostupna od 1 l, 0,75l i  0,5 l, a raspon cijene je od 11.00 € do 19.00 €. Osim u našem butežina na verudi ulica Aldo Negri 22 možete ju i naručiti preko web-a www.lokalitet.hr

biska istarska rakija