Talijanski klasik koji svi želimo imati na stolu za vrijeme praznika.

No, kupovina panettona na neviđeno i razočaranje kad kutiju konačno otvorimo strah je s kojim se svi susrećemo prilikom kupnje. 
Dal će biti sočan? Svjež? Ukusan? Mirisan? Bogat čokoladom ili kandiranim voćem? Dal će oduševiti svih koji ga budu kušali? Dal smo odabrali onaj najbolji?
Pitanja su koja si svi postavljamo ali ne dobijemo uvijek odgovore koje očekujemo!

 

Kupovina Panettona - na što morate obratiti pažnju!

Kada kupujete panettone, obratite pažnju na:

  • datum proizvodnje i datum isteka: trebao bi biti svjež 
  • sastojke: trebao bi sadržavati kvalitetne sastojke, kao što su maslac, jaja i kvalitetno brašno.
  • proizvođača: odaberite proizvode od poznatih, lokalnih i cijenjenih proizvođača
  • ambalažu: trebao bi biti pažljivo zapakiran i ne imati znakove oštećenja

 

Ključni faktori kvalitetnog domaćeg Panettona

Četiri su ključna faktora koja ga čine autentičnim i posebnim:

  1. Proizvodi se polako, s ljubavlju i velikom pažnjom koristeći kvalitetne sastojke i tradicionalne tehnike proizvodnje
  2. Unikatnog je mirisa i okusa
  3. Ima jedinstvenu aromu
  4. Tekstura mu je spužvasta poput pjene, te mu ona daje ključnu mekoću i sočnost

 

Zašto je domaći Panettone skuplji od kupovnog?

Recept za panettone je uvijek isti, ali ga skupljim čine način proizvodnje i namirnice od kojih se ova tradicionalna slastica proizvodi. 

Posebnost tijesta koja je ključ savršenog panettona leži u tome da mora biti izuzetno prozračno i mekano - što se postiže dugim i složenim procesom dizanja tijesta koje omogućava razvoj glutena i mjehurića u tijestu. On mora imati svoju karakerističnu mekoću, sočnost i “ljepljivost” tijesta.

U proizvodnji domaćeg panettona velika briga se posvećuje izboru kvalitetnih sastojaka kao što su brašno, maslac, jaja, šećer i kvalitetno sušeno voće dok komercijalni panettoni sadrže jeftinije zamjene kao što su biljno ulje, margarin, jeftino brašno, razne umjetne arome koje pojačavaju okus, miris i sl. Upravo zbog toga su domaći panettoni skuplji.

Domaći panettone se proizvodi u manjim količinama, duži je proces proizvodnje i uvijek se prodaje svjež što znači da se kontinuirano proizvodi u pekarama, dok se komercijalni proizvode i do sedam mjeseci prije stavljanja na tržište.

 

Sastojci koji čine razliku u kvaliteti Panettona

Sastojci koji čine razliku u kvalitetu panettonea su:

  1. Maslac: Najbolji panettoni su napravljeni sa kvalitetnim domaćim maslacem, koji daje tijestu mekoću i ukus
  2. Jaja: Kvalitetna jaja su važna za strukturu tjesta i daju mu prozračnost
  3. Šećer: Kvalitetan šećer je važan za okus, a mnogi proizvođači koriste med ili druga prirodna sladila
  4. Kandirano voće: Panettone se često proizvodi sa različitim vrstama kandiranog voća, kao što su orasi, marelice, naranče, ili cimet. Najbolji panettoni su napravljeni sa kvalitetnim kandiranim voćem, bez konzervansa ili bojila
  5. Vanilija: se često koristi za aromu u panettoneu, i najbolje je koristiti prirodnu vaniliju ili ekstrakt
  6. Mlijeko: Neki proizvođači koriste mlijeko kao sastojak za dodatnu mekoću i okus tijesta
  7. Kvasac: Kvalitetan kvasac je važan za prozračnost i teksturu tijesta, i većina proizvođača koristi sviježi kvasac
  8. Brašno: vrlo bitan odabir brašna od kvalitetnih žitarica kao što je tip 00 jer je izvor glutena. Gluten je iznimno bitan u procesu proizvodnje tijesta. Daje mu strukturu i elastičnost. On omogućuje tijestu da se diže i razvije. Bez glutena tijesto bi bilo kruto i neelastično. Također pomaže u formiranju hrapave i lijepe kore, što je glavna karakteristika tradicionalnog panettonea.

Sve u svemu, kombinacija prirodnog kvasca, kvalitetnih sastojaka i procesa dizanja daju panettoneu jedinstvenu aromu i okus.

 

Trik serviranja Panettona

Ljepota panettona je što ga uvijek možete učiniti sočnijim, bilo da se radi o pandoru ili panettonu sa kandiranim voćem ili čokoladnom panettonu. Predivno se sljubljuju s domaćim namazom od čokolade i eko lješnjaka koji okus i cijeli doživljaj učini još posebnijim.

 

Kako je nastao naziv "Panettone"?

Panettone je tradicionalni talijanski kolač koji se obično jede tijekom božićnih blagdana. 

Prema legendi prvi panettone je nastao jedne zime u Milanu u 15. stoljeću. Priča kaže da je kuhar koji je radio za bogatu milansku obitelj po imenu Toni bio zadužen za pripremu kolača za božičnu gozbu koja je obitelj pripremila za sve dvorjane. Međutim, zbog nepažnje desert je zagorio. U panici razmišljajući kako da spasi situaciju Toni je brzo u kuhinji pronašao ostatak tijesta od propalog kolača. Međutim kako je tijesto bilo suho jer je stajalo tri dana, brzo mu je dodao ono što je u kuhinji našao; maslac, svježi kvasac, korice agruma i grožđice koje je malo natopio u vinu. Bacio je brzo smjesu u okrugli visoki kalup od bakra, smjestio u pečnicu i pomolio se. Obzirom da nije imao izbora morao je servirati kolač. Očekujući katastrofu desilo se potpuno suprotno….bucmasti, pahuljasto mekan i sladak kolač oduševio je obitelj i uzvanike. Pozvali su kuhara u dvoranu i kolač nazvali “dolce pan de Toni” / “pane de Ton”  i tako je nastao popularan naziv Panettone i postao tradicionalni talijanski božićni kolač.

Prvi komercijalni panettone proizveo je talijanski poduzetnik Angelo Motta 1919. godine kada je preukusan kolač zapakirao u prekrasnu kartonsku kutiju.

 

Prednost kupovine Panettona u Lokalitetu Pula

Lokalitet Pula je tržnica domaćih proizvoda sa lokalnih opg-ova koja vodi brigu da su svi proizvodi svježi, domaći i ukusni. Tako i panettone koji možete pronaći u Lokalitetu na police stiže svježe ispečen i proizveden po tradicionalnoj recepturi. U njegovoj proizvodnji strogo se vodi velika briga o tome da su svi sastojci budu svježi, domaći i kvalitetni. 

Lokalitet bira za vas najbolje panettone kojima ćete vi i vaši najmiliji biti oduševljeni!