PLATA SIREVA

U Lokalitetu Pula gdje vlada ljubav prema lokalnim proizvodima, predstavljamo vam našu ponudu – sirnu platu pod imenom "Plata Sirni Orgazam", koja je spoj sedam različitih istarskih sireva i istarske kravlje skute. 
A ako ne znate kako se proizvode istarski sirevi svakako prije pogledajte video Tko proizvodi moj sir ?

Zašto ovu platu istarskih sireva nazivamo SIRNI ORGAZAM ?

Sam naziv plate je upravo poziv za sve  gastro avanturiste željne novih doživljaja i okusnih izazova. Kada spominjemo našu platu "Sirni orgazam", znate da ste na pravom mjestu za uživanje u istinskoj simfoniji ukusa.
Plata sirni orgazam je Istarsko kulinarsko putovanje kroz sedam tradicionalnih istarskih domaćih sireva koje će ostaviti bez teksta svakog ljubitelja sira, bilo da preferira jače, začinjene arome ili nežnije i suptilnije okuse. 
Na njoj smo iskombinirali najrazličitije okuse istarskih sireva od mladih do zrelih, sireva sa tartufima, ljutom paprikom, aromatičnim biljem ili paprom, od različitih kombinacija domaćeg mlijeka. No glavni doživljaj je osjetiti koliko se oni uprkos pojedinačnoj posebnosti i jedinstvenosti skladno nadopunjuju okusom stvarajući jedinstven i riječima neopisiv gastro užitak. 

Proizvodnja istarskih sireva u Istri

Istarski sirevi su posebni zbog kombinacije jedinstvenih mediteransko kontinentalnih klimatskih uvjeta, ispaše (vegetacije) i tradicionalne proizvodnje. Posebno su poznati po svojoj tvrdoći koja dolazi zbog specifičnog načina dozrijevanja sira u regiji. 

Zašto je istarski domaći sir tvrd?

Upravo klimatski uvjeti, poput suhih vrućih ljeta i blagih zima, čine idealnim okruženje za proizvodnju tvrdih sireva. U istri se proizvode:
  • tvrdi kravlji, 
  • ovčji, 
  • kozji
  • miješani sirevi.
Plata "Sirni orgazam" vodi vas na putovanje kroz sve te različite okuse. Od pikantnog tvrdog sira do kremaste kravlje skute koja se savršeno stapa s ostalim sastojcima. 

Na plati Sirni orgazam nalazi se 7 vrsta sireva.

Istarski Kravlji Sir:
Ovaj tvrdi punomasni sir karakterizira kremasta mekoća koja je praćena blagim i bogatim okusom mlijeka. Dok se topi u ustima osjeti se blago slani okus čineći ga savršenim izborom za one koji ne preferiraju preintenzivne okuse sira.
Proizveden od pasteriziranog kravljeg mlijeka, njegov zrenje traje do 90 dana.  
Kravlji sir u papru:
To je sir koji je gotovo 6 mjeseci sazrijavao u oklopu od crnog papra. Radi se o zrelom siru čija se zrelost osjeti u svakom zalogaju. Zanimljiva je njegova tvrđa tekstura koja se nevjerojatno topi u ustima oslobađajući bogatu aroma sa blagom pikantnosti.
Njegovo zrenje traje 150 dana.
Izrađen isključivo od svježeg ovčjeg i kravljeg mlijeka i baš zbog toga ovaj sir nosi intenzivnu aromu karakterističnu za ovčje sireve, ali ima i dodatak blagog okusa i mirisa istarskih kravljih sireva. Sklad ovih dvaju mlijeka stvara jedinstvenu aromu koja nije previše intenzivna, ali koja ipak nosi karakteristične note oba mlijeka. Savršen spoj tradicije i inovacije.
Kravlji sir s tartufima:
Kad govorimo o istarskim delicijama, nemoguće je preskočiti tartufe. Ovaj sir kombinira bogatstvo kravljeg mlijeka sa snažnim okusima i mirisima crnog tartufa. 
Tartufi donose siru karakterističnu aromu i ukus, obogaćujući ga zemljanim, orašastim notama i blagom pikantnošću koja se odlično sljubljuje sa slatkim i mliječnim notama sira, stvarajući tako harmoničan okus koji je istovremeno delikatan i intenzivan.
Urbani :
Urbani sir je pikantna, kremasta i aromatična istarska varijanta sireva u stilu svjetski poznatih sireva Grana Padano ili Parmigiano Reggiano
Ono što Urbani sir čini posebnim je što iako sazrijeva 4 godine i na oko daje dojam tvrdog i suhog sira on u ustima postaje nevjerojatno, kremast, topiv i sočan oslobađajući arome kakaoa i čokolade. 
To je sir intenzivne boje karamela i arome čokolade koja se savršeno slaže s moćnim zrelim istarski crnim vinima. 
Istraski sir Veli Jože čudo od 300 dana:
Osvajatelj brojnih nagrada među kojim i proglašen najbolji hrvatski sir 2015. i 2017. godine i rađen po posebnoj recepturi obitelji Orbanić.
Bogatstvo od 60% mliječne masti jamči kremastu teksturu i slojevit blago do intenzivan okus koji se topi u ustima. Arome sira s notama zemlje, orašastih plodova i sušenog voća. DODAZI JEDNU DVIJE REČENICE
Izvanredno se slaže s istarskim vinima poput odležane Malvazije i Terana.
Istarska Kravlja Skuta:
Završavajući našu paletu, istarska kravlja skuta je savršena kombinacija kremastosti i svježine. Skuta je poznata po svojoj blagoj i osvježavajućoj aromi koja može varirati od najčešćeg vrlo blagog, gotovo neutralanog okusa s mliječnom notom, do blago kiselkastog okusa koji podsjeća na jogurt koji karakterizira starije skute.
 
Plata "Sirni orgazam" je samo jedna od tih delicija koja čeka da je otkrijete i zaronite u dubine istarske kulinarske tradicije. Ako volite sireve, ili čak i ako mislite da niste ljubitelj, ova plata će vas sigurno preobratiti. Svaki zalogaj je priča za sebe, svaki sir jedinstven. Doživite Istru kroz ovu platu i odvedite svoje osjet okusa na putovanje koje neće zaboraviti.
Sve naše sireve možete kupiti i u malim količinama ili uz veliki izbor vrhunskih lokalnih vina kušati u našoj kušaoni na Verudi u Puli. I ako niste stručnjak u sirevima voditi ćemo vas i zajedno izabrati najbolji sir upravo po vašem ukusu.