Craft pivo je postalo iznimno popularno u posljednjih nekoliko godina, a sve više ljudi okreće se ovom vrhunskom proizvodu koji se proizvodi u malim serijama. Zašto je to tako? Po čemu je craft pivo posebnije od ostalih industrijskih piva? Dal je tajna u prizvodnji? Samo su neka od pitanja na koja smo odgovore pronašli u maloj istarskoj craft pivovari Kampanjola koja se nalazi u Savičenti.

Pa krenimo….

Koja je razlika između malea pivovara craft pive i industrijskea proizvodnjea?

U  ovoj maloj pivovari  je svaki korak u proizvodnji ručni i pažljivo kontroliran. To znači da kada pijete pivo iz ove pivovare, pijete pivo koje je proizvedeno s ljubavlju i brigom za detalje, pomno odabranim sastojcima.

Kako se craft pivo proizvodi

Postupak proizvodnje započinje odabirom najboljih sastojaka, a to su kvalitetni hmelj, slad i kvasac. U ovoj pivovari, svi sastojci su ekološki uzgojeni, što znači da ne sadrže umjetne aditive i pesticide koji bi mogli utjecati na okus piva. 

Največa pažnja pridaje se nabitnijoj sirovini a to je ječam. Stoga ove pivovara  počinje svoju priču na vlastitim polju ječma gdje proizvode eko ječam za svoje pivo.

ječam

Kada proizvedu ječam on se šalje u Njemačku u ekološku sladoranu gdje se on proklijava, peče i pretvara u ječmeni slad.  

Nakon što su sastojci odabrani, slad se melje i dodaje se u mješalicu s toplom vodom. Slijedi ukomljavanje odn.  proces gdje vadimo šećere iz slada u vodu. Stvara se "sladovina" koja se zatim filtrira i  uklanja se nepotrebni materijal. Izdvaja se kruta i tekuća frakcija. Kruta frakcija ide van, a tekuća ide na kuhanje za pivo. Potom se tekućina prebacuje u kuhalo, gdje se dodaje hmelj. U ovom koraku dodaje se aroma i gorčina piva.

Nakon kuhanja ide hlađenje. 

Ostatak slada nakon cijeđenja ide za prehranu životinja. Zanimljivo je da krave , svinje, kokoške i purani ga obožavaju.… njima je to poslastica kao djeci čokolino.Kada se njime hrane  ništa drugo ne žele jesti. Razlog tomu je što je taj ostatak slada  bogat šećerima posebno kod malih craft  pivovara gdje u njemu ostaje i do 15% dok u industrijskoj proizvodnji svega 2%

Nakon kuhanja, smjesa se ohladi i prebaci u fermentor, gdje se dodaje kvasac. Tada dolazi do procesa fermentacije, koji traje nekoliko dana. Tijekom ovog procesa, kvasac pretvara šećere u alkohol i ugljični dioksid.

Kada je fermentacija završena, pivo se prebacuje u spremnik za zrenje, gdje se ostavlja nekoliko tjedana kako bi se poboljšao okus i aroma piva. Nakon toga, pivo se flašira ili toči u bačve i spremno je za degustaciju.

Koja je razlika craft pivo i ostala industrijska piva? 

Glavna razlika između craft piva koje proizvode male pivovare i komercijalnog čini:

  1. Kvaliteta- razlika je što je u craft proizvodnji primarni naglasak na kvalitetu, a ne na zaradu!”  znači kvalitetnija sirovina, oni koriste 100% ječam ne stavljaju nikakvu zamjenu
  2. Vlasnička struktura- tri velike multinacionalne kompanije kontroliraju veliki dio globalne proizvodnje piva (Anheuser-Busch InBev, Heineken i Carlsberg), što znači da su i tehnologije proizvodnje vrlo slične a time i krajnji proizvod.
  3. Količina proizvodnje- proizvodi se u manjim količinama što doprinosi većoj kvaliteti i intenzivnijoj aromi.

Koje su razlike između mladog i odležanog craft piva? 

Razlika između odležanog i mladog piva može biti značajna u pogledu okusa, a sve ovisi o vrsti piva i načinu na koji se proizvodi. U nastavku ću objasniti osnovne razlike koje sam saznala između odležanog i mladog piva.

Mlado pivo, kao što mu ime sugerira, nije dugo odležavano i ovo pivo ima svjež i osvježavajući okus, a karakterizira ga obično svijetla boja i ugodna gorčina. Budući da nije dugo odležavano, mlado pivo ima živahne arome hmelja i voća te često ima manje mjehurića i pjene.

S druge strane, odležano pivo  je tamnije boje i može se proizvoditi mnogo dulje, ovisno o vrsti.  Proces odležavanja može trajati mjesecima ili čak godinama. U tom razdoblju, ono se čuva na određenoj temperaturi, što omogućuje da se njegove arome razvijaju i kombiniraju s drugim okusima. To stvara složeniji okus i aromu u odnosu na mlado pivo

Mlado pivo može biti sjajno osvježenje, dok je odležano  idealno za one koji žele složeniji i zreliji okus.

Kada se radi o vrstama piva, neke vrste se tradicionalno proizvode kao odležano pivo, poput engleskog alea i njemačkog lagera. Ove vrste piva su poznate po svom zrelom i punijem okusu, koji se postiže dugim procesom odležavanja. S druge strane, neka piva, poput pale alea i IPA, obično se proizvode kao mlado pivo jer imaju izraženiji i svježiji okus hmelja.

I za kraj posjet ovoj istarskoj pivovari bio je zaista sjajan doživljaj. Bilo je fascinantno vidjeti kako se proizvodi kraft pivo, a još bolje je bilo kušati kvalitetno pivo koje je proizvedeno na ovako poseban način. 

Dal se pivo točeno u plastičnu bocu kvari ?

Naravno da industrijsko pivo u plastičnim bocama, koje se proizvodi u ogromnim količinama, prođe mnoga skaldišta i transporta i možda ponekad prođe kroz  neadekvatne uvjete što može utjecati na kvalitetu pive. Također razlika je i što su ta piva često i godinu dana u plastičnim bocama prije nego se konzumiraju, što također može utjecati na gubitak nekih kvalitetnih svojstava. 

Međutim ako pričamo o craft biri koju točimo friško iz bačve pred vama u plastičnu bocu, kao što to radimo u Lokalitetu tu ne trebate nikako brinuti. Naime pivo je jako kratko u boci i ne samo da ne gubi na kvaliteti, već zadržava svu svoju svježinu i aromu.

Ono što dobivate je fantastično friško točeno craft pivo po puno povoljnijoj cijeni nego da ga pijete u kafiću ili kupujete u staklenoj boci gdje plačate punilicu, bocu, etiketu i čep.

Gdje kupiti i degustirati odlično istarsko craft pivo?

Ako ste ljubitelj piva, svakako preporučujem da dođete do nas u Lokalitet Pula (Negrijeva 22 Veruda) tržnicu domaćih proizvoda sa lokalnih opg-ova. Kod nas možete isprobati  naša svježa, domaća i ekološka craft piva! Imamo široku paletu istarskih craft piva, a možete ih birati u bocama ili točenu iz bačve. 

Garantiramo da ćete uživatu u izvrsnom okusu i aromi. Posjetite nas danas ili nas posjetite na našoj web stranici craft pivo.